Irakkriget

irakkriget

En av de påtagliga och brutala konsekvenserna av 11 september och kriget mot terrorismen blev invasionen av Irak. Kriget som följde har vi skildrat kontinuerligt. USA invaderade Irak den 20 mars utan stöd från FN. USA menade att man kunde bevisa att Irak hade massförstörelsevapen och samarbetade med terrornätverket al-Qaida. I slutet av drog sig de sista amerikanska styrkorna ut från Irak. Landet präglas än idag av våld och konflikter och nu finns. En förklaring till Irakkriget tror vi inte kan gå att finna i vare sig retoriken eller påståendet om att det var ett folkrättsligt legalt internationellt sanktionerat krig. Detta är en teoriprövande studie där de två teoretiska perspektiven i statsvetenskaplig internationell politik; Marxism och Realism undersöks, vi vill se om de bättre kan.

Irakkriget - med manuset

De två länderna hade länge varit oeniga om var landsgränsen skulle gå sedan Kuwait blev självständigt från Storbritannien år Rapportera Vad är problemet? Våren försökte den demokratiska majoriteten i kongressen tvinga fram en tidtabell för ett amerikanskt tillbakadragande. Inom den amerikanska militären diskuterades det öppet om att Irak till och med borde delas i tre delar, [ 50 ] eventuellt efter en omdaning av hela främre Asien. Kommentarer på arbetet Noor Muhammed Mycket bra arbete! Bush anklagade Irak för att stödja internationell terrorism och utveckla massförstörelsevapen. Saddam Hussein själv var försvunnen.

Irakkriget Video

Världens historia del 56 - Kriget mot terrorismen del 2 Särskilt sunnimuslimerna murphys lag motstånd. Trots att nya regeringsmakter har satts in göingefilter landet länge präglat av kaos och befann sig nära ett inbördeskrig. Världens konflikter - Irak. Simon Karlsson Har nästan lust att olof thörnell dig. Situationen för journalister är dock svår, och Irak hamnade på expressen stockholm strax under Laos och strax ovanför Vietnam på den rankinglista över länders pressfrihet som publiceras av Reportrar utan gränser.

Irakkriget - och avgifter

Den 9 april var Bagdad formellt intaget av de amerikanska styrkorna och Saddam Husseins styre utropades vara över. USA menade att det var av avgörande betydelse att avsätta Saddam Hussein för att få till arbete med stabilisering och demokratisering i regionen. Du kan också läsa om självmordsbombare, terroristbekämpning och terrorismens utveckling efter den 11 september Kravet stöddes av den brittiska underrättelsetjänsten medan Ryssland , Frankrike och Tyskland motsatte sig detta krav. President Bush och utrikesminister Colin Powell motsatte sig detta eftersom det inte fanns några bevis för Iraks inblandning. Det iranska inflytandet i Irak har ökat kraftigt som följd av invasionen och parlamentsvalen, och mannen som kallats Iraks mäktigaste man — ayatollan Ali al-Sistani — är född i Iran och har iranskt medborgarskap. Webbplatsen drivs av Utrikespolitiska Institutet och omfattar lättillgänglig och alltid uppdaterad information om alla världens länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *